Terug

Webinar – Wet Zorg en Dwang

14-03-2022 19:30 - 21:00 uur

Ben je familie van iemand met een beperking?

 

Dan kun je te maken krijgen met de Wet zorg en dwang. Deze wet regelt de rechten bij onvrijwillige zorg of onvrijwillige opname. Vanwege grote belangstelling organiseren Sien en Dit Koningskind dit voorjaar opnieuw een webinar over de Wet zorg en dwang. Deze keer in samenwerking met Gerike Nagel (beleidsmedewerker bij de Rozelaar) en Gerda Heijs (orthopedagoog).

Tijdens de webinar krijg je meer informatie over de praktische uitwerking van de Wet, bespreken we concrete voorbeelden en is er ruimte om vragen te stellen aan de experts.  Als familielid van iemand met een beperking kun je op verschillende manieren te maken krijgen met de Wet zorg en dwang. Een aantal voorbeelden uit de praktijk:

  • De telefoon van je zus moet op de woonlocatie om 21.00 uur in de kluis.
  • De tas van je zoon wordt altijd gecontroleerd als hij vanuit de dagbesteding weer naar huis gaat.
  • Er wordt voor je broer bepaald hoeveel hij elke dag mag snoepen.
  • Je dochter is bang voor prikken maar omdat ze met kwetsbare mensen samen woont, wil de organisatie wel dat ze wordt ingeënt tegen corona.

Inhoud Wet zorg en dwang
De Wet zorg en dwang (Wzd) beschermt de vrijheid van de mensen, die zorg nodig hebben, om hun eigen leven in te richten. Het uitgangspunt is dat mensen met een verstandelijke beperking recht hebben op vrijheid en op vrijwillige zorg, dus zorg waar hij of zij het mee eens is. Maar kan dat wel als je kind, broer of zus samenleeft in een groep? Wat is vrijwillig en wat is verzet? En wanneer mag er onvrijwillige zorg geleverd worden? Hoe zit het met wilsbekwaam en wilsonbekwaam?

Je rechten en plichten
Draag je als verwant zorg voor iemand met een beperking, dan heb je als wettelijk vertegenwoordiger ook te maken met de Wet zorg en dwang. Bijvoorbeeld als er een stappenplan gemaakt wordt in het geval van onvrijwillige zorg. Welke rol en verantwoordelijkheden heb je daarin als wettelijke vertegenwoordiger? Belangrijke vragen die aan de orde komen tijdens het webinar.

Aanmelden

De aanmeldkosten zijn gratis voor leden van Sien en Dit Koningskind, niet-leden betalen €5,-. Aanmelden kan via deze link.

Details

Datum

14 mrt 2022

Tijd

19:30 - 21:00 uur

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan