Terug

Webinar: Wet Zorg en Dwang

22-03-2021 20:15 - 21:30 uur

Vanwege grote belangstelling organiseert Dit Koningskind en Sien dit voorjaar opnieuw het webinar over de Wet Zorg en Dwang. Deze keer in samenwerking met Brenda Frederiks, jurist en gezondheidswetenschapper.

Zorg je voor iemand met een beperking? Dan kan je te maken krijgen met de Wet zorg en dwang.  Die regelt de rechten bij onvrijwillige zorg  of onvrijwillige opname. Een aantal voorbeelden uit de praktijk:

  • De telefoon van je zus moet op de woonlocatie om 21.00 in de kluis.
  • De tas van je zoon wordt altijd gecontroleerd als hij vanuit de dagbesteding weer naar huis gaat.
  • Er wordt voor je broer bepaald hoeveel hij elke dag mag snoepen.
  • Je dochter is bang voor prikken, maar omdat ze met kwetsbare mensen samen woont, wil de organisatie wel dat ze wordt ingeënt tegen Corona.

Inhoud Wet zorg en dwang
De Wet zorg en dwang (Wzd) beschermt de vrijheid van de cliënt om zijn of haar eigen leven in te richten.

Het uitgangspunt is dat mensen met een verstandelijke beperking recht hebben op vrijheid en op vrijwillige zorg, dus zorg waar hij of zij het mee eens is. Maar kan dat wel als je kind, broer of zus samenleeft in een groep? Wat is vrijwillig en wat is verzet? En wanneer mag er onvrijwillige zorg geleverd worden. Hoe zit het met wilsbekwaam en wilsonbekwaam?

Je rechten en plichten

Draag je als verwant zorg voor iemand met een beperking dan heb je als wettelijk vertegenwoordiger ook te maken met de Wet zorg en dwang. Bijvoorbeeld als er een stappenplan gemaakt wordt in het geval van onvrijwillige zorg. Welke rol en verantwoordelijkheden heb je daarin als wettelijke vertegenwoordiger? Belangrijke vragen die aan de orde komen tijdens het webinar.

Aanmelden

Iets voor jou? Je kunt je hier aanmelden voor het webinar. Het webinar vindt plaats op 22 maart van 20.15 – 21.30.

Voor leden van Sien en Dit Koningskind is het webinar gratis. Niet-leden betalen 5,- . Je kunt dit bedrag direct betalen met iDEAL wanneer u het aanmeldformulier invult.  

 

Details

Datum

22 mrt 2021

Tijd

20:15 - 21:30 uur

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan