Terug

Autisme (ASS), geloof en de kerk

18-09-2024

Je hoeft geen autisme te hebben om je af en toe heel onzeker, machteloos of gefrustreerd te voelen wanneer je alle veranderingen en ontwikkelingen in de maatschappij en dus ook in de kerk op je in laat werken. Voortdurend veranderen onderlinge verhoudingen, generaties denken en communiceren op totaal verschillende manieren, en gewoontes die decennia lang normaal waren verdwijnen soms als sneeuw voor de zon.

Ieder mens gaat hier anders mee om, waarbij mensen die met Autisme Spectrum Stoornis (ASS) gediagnosticeerd zijn een extra uitdaging ervaren. Iemand met ASS verwerkt binnengekomen informatie op een andere manier.

Informatie van alle zintuigen (horen, zien, ruiken, voelen, proeven) komt even hard en ongefilterd binnen. Daarbij is de samenhang tussen al die verschillende puzzelstukjes zoek en er is tijd nodig om al die losse prikkels samen te voegen tot een betekenisvol geheel.

Gevolgen

Het gevolg hiervan is dat mensen met ASS moeite hebben met zaken als plannen en organiseren, het lastig vinden zich in te leven of te verplaatsen in de ander en moeite hebben met verbeelding. Je kunt je voorstellen dat deze extra inspanning stress oplevert en veel energie kost.

Dit alles leidt geregeld tot problemen rondom geloof en de kerk. Hoe kun je een relatie aangaan met God? God zie je niet, zegt niets terug, hoe maak je die relatie concreet?  Daar komt bij dat in de kerkdiensten veel aandacht is voor het verbale met een preek vaak als zwaartepunt.

Prachtig dat Jezus voor je gestorven is, dat Hij in je hart is en dat je Hem alleen maar hoeft te volgen, maar wat betekent dat dan precies? Soms werkt de angst die door de onderlinge omgang met elkaar ontstaat ook door in relatie naar God.

Wat doet Dit Koningskind?

Het mag duidelijk zijn; mensen met ASS hebben vaak te maken met flink wat uitdagingen in de kerk. Vanuit Dit Koningskind gaan we daarom de komende tijd meer aandacht besteden aan deze uitdagingen. Er zijn al een paar gespreksgroepen die, met name online, een veilige plek vormen voor ontmoeting, het delen van ervaringen en geloofsgesprek.

Daarnaast werken we momenteel met een aantal predikanten aan een nieuwe Ontdekzondag die in 2025 wordt gelanceerd. Daarbij zetten we in op meer inclusieve gemeenschapsvorming; oog hebben voor elkaars mogelijkheden en beperkingen.

Tenslotte werken we aan een specifieke omgeving waarin we meer verhalen en kennis rondom leven en geloven met ASS gaan delen.

Wil jij hierin meedenken? Of wil je graag meer weten van de gespreksgroepen en ontmoetingen? 
Neem dan contact op met Bonna (consulent regio zuid/west) of Martine (consulent regio noord/oost).

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan