Terug

Beeldspraak: ‘Wat zeg je?’- Alianna Dijkstra

12-04-2023

Beeldspraak in de Bijbel heb ik lang best moeilijk gevonden. Balken in ogen, parels voor zwijnen, wat moet je ermee? De Bijbel maakt het voor mensen met autisme er niet altijd  makkelijker op.

Zo sprak ik voor mijn boek ‘Is er een Hemel voor Autisten?’ een man die op catechisatie helemaal in de war raakte toen de dominee het had over dat ‘Jezus in je hart woont’ . Hij vertelde:

‘Van mijn achtste tot mijn achttiende moest ik naar catechisatie. Daar stelde ik heel veel vragen. De dominee raakte daar geïrriteerd door en de andere kinderen lachten me soms uit. Maar het waren echt dingen die me bezighielden. In die tijd kwamen bijvoorbeeld de eerste harttransplantaties. Dat vond ik fascinerend. Maar ik had geleerd dat Jezus in je hart woont. Hoe zat dat dan wanneer je een nieuw hart van iemand anders kreeg? Daarom vroeg ik of je dan een ander geloof kreeg. Achteraf weet ik wel dat ik dat veel te letterlijk nam. Het was een typisch autistische vraag en de dominee kon er niks mee. Tegenwoordig kan ik de overdrachtelijke betekenis beter zien.’

Ook ik kan nu de woorden uit de Bijbel minder letterlijk lezen. Ik weet dat wanneer we zweven op de vleugels van een arend, we niet kunnen neerstorten. Ik weet zelfs gebruik te maken van Bijbelse termen in mijn teksten. Zo moest ik een aantal gebeden voor een boek schrijven. Daar nam ik het voorbeeld van zonde voor vieze kleren dragen. En dat God ons elke dag weer schone kleren wil geven. Op deze manier beeldspraak gebruiken vind ik juist wel mooi en helpt mij.

Schone kleren

Lieve Heer,

Elke morgen liggen schone kleren voor me klaar

Die van de dag ervoor zijn vies en afgedragen

Die neemt U mee, ik hoef het enkel maar te vragen

Ik kleed me aan, opnieuw in wit, en kam mijn haar

 

Elke dag probeer ik om mijn kleren schoon te houden

Maar nog voor ik de deur uitga zit er een veeg

Van boosheid, jaloezie om iets wat ik niet kreeg

En dan verdriet dat ik niet op U vertrouwde

 

Elke avond bied ik U mijn oude plunje aan

U wilt ze wel, al ze zijn ze flink geschonden

Ik belijd aan U mijn ontrouw en mijn zonden

Om morgenochtend weer in het wit te gaan

(Uit het boek: ‘Gebeden voor lichte en donkere dagen’)


Alianna Dijkstra is auteur en tekstdichter. Voor Dit Koningskind schrijft ze over autisme en geloven. Alianna heeft zelf ook autisme.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan