Terug

De inclusieve kerk – Alianna Dijkstra

30-08-2021

De inclusieve kerk

Bovenstaande woorden klinken hemels in mijn beleving: de inclusieve kerk. Helaas is dat in de praktijk niet altijd het geval. De kerk bestaat uit hele diverse pluimage en het valt niet mee om voor iedereen een goede plek te vinden. En dan bedoel ik niet letterlijk de juiste stoel. Ook bedoel ik niet de juiste preek maar ik wil het hebben over de juiste taak. Want de kerk is een bewegend organisme waar we allemaal deel van uit maken. En juist een taak in de gemeente kan dan veel betekenen voor de verbinding met elkaar.

Maar hoe vind je nou de juiste taak? En hoe vind je de juiste taak voor iemand met autisme? Hieronder geef ik een aantal tips waarbij ik onderscheid maak tussen kinderen, jongeren en volwassenen.

Kinderen met autisme

Een taak in de kinder(neven)dienst kan heel prettig zijn voor een kind met autisme. Het geeft houvast aan de ochtend. Het hoeft geen ingewikkelde taak te zijn. Je kunt denken aan ranja uitdelen, boekjes uitdelen en ophalen of met de collecte rondgaan. Zo betrek je het kind op een mooie manier bij de dienst. Het kind voelt zich nodig en waar andere kinderen verbondenheid voelen door contacten onderling, merkt het kind met autisme zo eerder die betrokkenheid.

Jongeren met autisme

Voor mijn boek ‘Autisten liegen niet’ sprak ik een jongen met autisme die bij hem in de kerk mee hielp met het geluid in de dienst te doen. Hij was daar heel enthousiast over en deed nu zelfs een opleiding in die richting. Ik begreep van hem dat deze taak in de gemeente hem liet merken dat hij nodig was en van nut. Hij kreeg complimenten van gemeenteleden en kon zelf de diensten beter volgen omdat hij achter het geluid zat. Andere jongeren vinden het fijn om bij de kinderdiensten actief te zijn. Maar ook collecte lopen of bij de ingang staan om een tijdschrift of de liturgie uit te delen is een zinvolle taak.

Volwassenen met autisme

Volwassenen worden in de kerk vaak voor taken gevraagd. Er is genoeg te doen maar niet alles is geschikt voor de meeste mensen met autisme. Nu zal iemand met autisme door de gemeente misschien niet snel worden gevraagd om ouderling te worden omdat dat nogal veel sociale vaardigheden vraagt. Maar het is goed om te onthouden dat er heel veel taken zijn die mensen met autisme juist prima kunnen doen in de gemeente.

Is iemand erg actief op de computer? Dan kan diegene wellicht het gemeenteblad vormgeven. Is iemand heel nauwkeurig? Misschien heeft een commissie nog een penningmeester nodig. Dit zijn zomaar twee voorbeelden van taken die opgepakt kunnen worden. Nu zeg ik altijd dat autisten net mensen zijn. Daarmee bedoel ik dat zij onderling ook heel veel verschillen. Maar graag moedig ik u als lezer aan om te kijken naar het talent van uw gemeentelid. Dit geldt zowel voor mensen mét als zonder autisme. Heeft u zelf autisme en lijkt het u fijn om actief mee te doen in uw kerk? Ga er in gesprek over met uw ouderling of dominee.

De kerk bestaat uit allerlei mensen net als de maatschappij dat doet. Maar het is aan ons om in de kerk iedereen een goede plek te geven en elkaar er thuis te laten voelen. Zo komen we een stapje dichterbij de inclusieve kerk. Mooi toch?


Alianna Dijkstra is auteur en tekstdichter. Voor Dit Koningskind schrijft ze over autisme en geloven. Alianna heeft zelf ook autisme.
 

Nog even dit

Samen met onze +10.000 leden ondersteunen we christenen die moeiten ervaren met of bij het leven met een beperking. Waardeer je de inzet van Dit Koningskind (door het lezen van dit artikel), doneer eens een klein bedrag en scan de QR-code. Want ‘iedereen is nodig’.

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan