Terug

Diagnose: onheil, ellende en gedoe Remedie: Verwachting – Mirjam van der Vegt

06-05-2021

Diagnose: onheil, ellende en gedoe
Remedie: Verwachting.

Ik weet nog goed dat we in het kleine behandelkamertje van het ziekenhuis zaten. Ze probeerden ons te vertellen dat onze dochter een chromosoom te veel had en te zwak was, maar dat deden ze in zulke bedekte termen, dat ik er niet veel van snapte. In ieder geval keken ze er heel ernstig bij. ‘Ze heeft het syndroom van Down,’ constateerde mijn man droog. Ze wisten het nog niet zeker en onder de verpleegsters werd er geturfd: heeft ze het wel of heeft ze het niet?

Ik weet nog dat ik verdwaasd naar haar ziekenhuisbedje op de kinderafdeling liep en dacht: zal ze ooit wel kunnen trouwen dan? Zal er ooit iemand zijn die helemaal voor haar gaat? Zal ze liefde kunnen beleven? Toen ik naar haar keek, voelde ik zelf meer liefde dan ooit tevoren: ik zou haar niet meer willen ruilen. Dat vond ik een zeer wonderlijk gevoel. Ook was ik heel blij dat ik geen 20wekenecho had gedaan omdat ze een verdikte nekplooi had en we dan waarschijnlijk de hele zwangerschap in onzekerheid hadden gezeten.

De volgende morgen kwamen de zorgen natuurlijk toch op kraamvisite. Ons kleine meisje kon moeilijk zelfstandig ademhalen, dus zou ze daar wel overheen groeien? Ze moest voorlopig in het ziekenhuis blijven.

Ik moest denken aan al die ouders met een kind met een handicap die ik geïnterviewd had in de jaren daarvoor. Medische ethiek was een van mijn onderwerpen in mijn tijd als journalist en ik was al in heel wat huiskamers binnen geweest. Ik was niet alleen, zo hield ik mezelf voor – ik zou altijd om hulp kunnen vragen. Mijn man was er heilig van overtuigd dat er helemaal niets aan de hand was en dat alle artsen ongelijk hadden met hun diagnoses. Ik wist niet wat ik moest geloven, maar was zo blij met iedereen die bad om herstel van de ademhalingsproblemen, aangezien mijn hoofd een zeef was.

Afgelopen week las ik Habakuk en was ik even terug in deze onzekere dagen. Habakuk is een profeet uit de Bijbel die te horen krijgt van God welke ellende er allemaal aan zit te komen. De aankondiging is helder: er zal chaos komen. Habakuk hoorde dat alles en hij beefde vanbinnen. Hij vernam het en zijn lippen trilden, wachtend op de dag van het onheil. Zo kan je je soms voelen wanneer je een diagnose krijgt. Met angst en beven zie je de toekomst tegemoet: wat zal je allemaal nog met elkaar moeten meemaken? En dan begint Habakuk zijn ziel toe te spreken:

Al zal de vijgenboom niet bloeien,
al zal de wijnstok niets voortbrengen,
al zal de oogst van de olijfboom tegenvallen,
al zal er geen koren op de akkers staan,
al zal er geen schaap meer in de kooien zijn

en geen rund meer binnen de omheining –
toch zal ik juichen voor de Heer
jubelen voor de God die mij redt.
God de Heer, is mijn kracht,
hij maakt mijn voeten snel als hinden
hij laat mij over mijn bergen gaan.

Habakuk wacht op het onheil met angst en beven, maar hij verwacht het van God kracht.
Dit kan dus samengaan: knikkende knieën en woorden vol vertrouwen. Trillende lippen en gejuich. Een bevende krachtpatser die zijn ziel voorbereid op de bergen die er zullen zijn. Je hoeft je niet per se sterk te voelen om toch sterke woorden uit te spreken.

Onze dochter bleek gezond te zijn. De diagnose klopte niet – ook dat kan gebeuren! Wat ik mij herinner zijn die talloze mensen die voor ons meebaden. Want als je bovenstaand niet zelf kunt uitspreken, laat iemand anders het dan doen, misschien zelfs in stilte.

Terwijl ik dit schrijf, spreek ik ze uit over jouw ziel. Wanneer je beeft, trilt en wacht op de ellende die (misschien) zal komen – ik zegen je voeten met Gods kracht. Dat ze snel zullen zijn als van een hinde die over zijn bergen gaat. Ook zegen ik je met geduld, want geduld is de moeder van verwachting.

Verder mediteren?
Wil je zelf in de tekst duiken?
Lees dan hier de Lectio Divina die ik erover schreef.
Deze meditatie is onderdeel van het Bijbelse Bomenfeuilleton Onder de bomen waarvoor jij je kunt inschrijven op https://training.mirjamvandervegt.nl/webwinkel/

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan