Terug

Die tik raakt ons allemaal – Arie de Groot

18-09-2024

Klik hier voor een tekst die makkelijker te lezen is

 

De Nederlandse overheid kreeg vorige week een flinke tik op de vingers van het VN-comité. Samen met Arie de Groot (lid bij Dit Koningskind) blikken we terug op dit nieuws en vertelt hij ons wat de belangrijkste resultaten en inzichten zijn.

Bij de aftrap van de Nationale strategie voor de implementatie van het VN-verdrag Handicap sprak de overheid uit: ‘Wij willen voorlopers zijn op het gebied van emancipatie en gelijke rechten van mensen met een beperking’. Dit was in het voorjaar 2024.

Op 15 augustus toetste het VN-comité hoe Nederland dit verdrag uitvoert. Het verdrag, dat Nederland in 2016 ratificeerde, stelt dat iedereen volwaardig moet kunnen deelnemen aan de samenleving en beschrijft de verantwoordelijkheden hiervoor van de overheid. Op 11 september kwam haar rapport* uit. Die is niet mals. Nederland doet op allerlei vlakken te weinig om de doelstellingen van het VN-verdrag te realiseren. Het is een uiterst kritisch rapport.

Resultaten

Het comité geeft aan uit onderzoek en na het bestuderen van data de indruk te hebben gekregen dat mensen met een beperking, en dan met name diegene met een cognitieve functiebeperking, ‘nog altijd te maken hebben met stigmatisering en discriminatie’.

Ieder(in), de koepelorganisatie van verschillende belangenverenigingen, spreekt in een reactie aan RTL Nieuws van een ‘vlijmscherpe analyse van de van de Nederlandse situatie, in lijn met onze bevinding dat er al jaren sprake is van achteruitgang’.

”De Nederlandse overheid voert het verdrag onvoldoende uit, maakt onvoldoende toegankelijk, beleid is te vrijblijvend en laat mensen die hierop mogen rekenen in de kou staan.”

Het VN-comité stelt ook vast dat er niet voldoende wordt samengewerkt tussen de partijen om de inclusieve samenleving vorm te geven. Overheidsinstanties en werkgevers herkennen vaak te laat dat iemand aanvullingen nodig heeft, waardoor goede ondersteuning wordt misgelopen. Gehandicaptenzorg moet meer boven aan de agenda van de brede politiek komen te staan, want het raakt niet alleen zorg, maar ook onderwijs, sociale zaken, justitie en economische zaken.’

Speerpunten uit het rapport:

  • Stop alle gedwongen zorg.
  • Maak het onderwijs inclusief.
  • Breng alle wetgeving in lijn met het VN-verdrag.
  • Hef de verschillen in uitvoering tussen gemeenten op.
  • Vervang alle vormen van institutionalisering door voldoende ondersteuning.
  • Nog veel meer.

Pijnlijk is ook de constatering van het VN-comité dat de geformuleerde doelstellingen, waarvan de uitwerking nu met ervaringsdeskundigen gaande is, niet het gehele VN-verdrag dekken.

Namens Dit Koningskind mag ik ook deelnemen aan deze sessies en stel ik hetzelfde vast. Het is lastig om bijvoorbeeld de eigen autonomie en vrije keuze (art. 3 VN-verdrag) op de juiste plaats goed geformuleerd te krijgen. We blijven daarvoor in de bres staan. In de volgende editie van het Kleur magazine komt dit onderwerp ook aan de orde.

”Dit Koningskind roept de overheid op om de regie te nemen die van hen verwacht mag worden en versnelling aan te brengen. Ongelijkheid te effenen. Doelstellingen waar te maken.”

Maar er is meer om over na te denken

Het bevorderen van toegankelijkheid en inclusiviteit is een gedeelde verantwoordelijkheid van individuen, organisaties en overheid. Constateren dat de overheid met 2-0 achterstaat en vingerwijzen is één. Er wijzen drie vingers terug. Staan jij en ik met 3-0 achter? Hoe inclusief denken en doen wij? Wat doen wij in het gezin, de school, het werk, de kerk, de buurt?

Ja, zelfs op plaatsen waar je het niet zou verwachten, is er sprake van een 3-0 achterstand. De tik van het VN-comité raakt ons allemaal. Zullen we hierover met elkaar in gesprek gaan? De barrières slechten. Ons zelf daarbij veranderen zodat echte inclusiviteit toegang krijgt?

Niet van ‘zij horen erbij’, maar ‘wij doen alles gelijkwaardig samen’. Inclusie is voor iedereen. Zo mooi om dat met elkaar te realiseren. Er bestaat geen wereld van mensen met en zonder gezondheidsbeperkingen. Dat hebben mensen ervan gemaakt. God diskwalificeert niet, dus een beetje inclusie bestaat niet.

“De toekomst ligt niet voor ons, maar in ons.”


*Link naar het rapport (Binnenkort komt de Nederlandse Overheid met een Nederlandse vertaling en kortere versie).

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan