Terug

Dingen escaleren niet meer zo snel bij mij

01-10-2020
Leonie Bouwman (35) logeerde in de afgelopen periode noodgedwongen twee keer twee weken bij haar ouders in Zoetermeer. Ze heeft autisme en de strenge coronamaatregelen bij woongroep Abrona in Amersfoort kostten haar veel stress. Nu gaat het gelukkig beter met haar. Toch is er ook de angst voor een tweede coronagolf.
Wat fijn dat het weer beter met je gaat.
“Ik ben rustiger en krijg gelukkig veel hulp van mijn begeleiders en de psychiater. Ik kan eerder aangeven als ik iets niet prettig vind of me ergens zorgen over maak. Dingen escaleren daardoor niet meer zo snel bij mij. Ook voel ik me beter doordat ik de extra medicijnen die ik afgelopen voorjaar kreeg, nu aan het afbouwen ben. Een medicijn ben ik zelfs al helemaal kwijt.”
Scheelt het bovendien dat je weer naar de dagbesteding mag?
“Ja, dat maakt echt verschil. Zeker omdat ik nu andere dagbesteding heb gekregen. Ik vond het al een jaar niet prettig op de plek waar ik eerst werkte. Ik mag nu op een kleine en rustige groep werken. Ik wandel, bak, maak jam, naai. Er is daar een hele fijne sfeer.”
Wat merk je nog van de coronamaatregelen bij jullie op de groep?
“De coronamaatregelen zijn veel minder streng. Pappa en mamma mogen gewoon bij mij op bezoek komen. Alleen als een van ons verkouden is, kunnen we elkaar niet zien. We moeten in de groep natuurlijk wel anderhalve meter afstand houden. De tuintafels staan daarom in de huiskamer, zodat we zelfs tijdens het eten afstand kunnen houden. Helaas volgen niet alle bewoners de coronaregels op, maar de leiding let er wel goed op.”
Je bent lid van de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt Vathorst. Ga je weer naar de kerk?
“Sinds kort. Ik had aan iemand van mijn kring vertelt dat ik de kerk zo miste. Ik vind de online diensten zo afstandelijk en verwarrend. Ik was bang dat ik straks niet meer naar de kerk durfde te gaan als alles voorbij is. De dominee hoorde dat en sindsdien mag ik elke zondag in de kerk zitten als de dominee preekt en de band speelt. Dat vind ik zo fijn. Vorige week donderdag ben ik zelfs voor het eerst sinds zes maanden naar de bijbelclub van de kerk gegaan. Lange tijd stond mijn hoofd er niet naar, maar nu heb ik weer zin om over de Bijbel te leren.”
Je had veel stress door de coronamaatregelen. Toch zie je ook de voordelen van deze tijd?
“Ongeschreven regels worden voor het eerst duidelijk uitgebeeld. Als ik ergens naar binnen ga, zie ik pijlen staan of lees ik een stappenplan. Dat biedt mij structuur. Ik weet dan precies wat er van mij wordt verwacht. Met de trein reizen is nu helemaal supertof. Niemand mag naast me komen zitten. Voor mij is dat heerlijk.”
Ben je bang voor een tweede coronagolf?
“Sinds ik op het journaal hoorde dat die tweede golf er aan komt, ben ik toch weer angstig. Wat als mijn moeder straks ziek wordt of doodgaat? Of mijn opa? Waarom is dit virus er en waarom gaat het zo? Ik snap er nog steeds niets van.”

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan