Terug

In de inclusieve kerk verandert iedereen!

19-09-2022

Hoe word je een kerk waarin iedereen mag meedoen en wat kunnen kerken daarin leren van Hart voor Vathorst in Amersfoort? Op die locatie wonen niet alleen mensen met een verstandelijke beperking, niet aangeboren hersenletsel en dementie, maar heeft ook een kerk onderdak. Dominee Koos Tamminga deed er zijn promotieonderzoek. Het werd een ontdekkingsreis die hem persoonlijk veranderde. “Ik probeer mensen niet meer te snel in te delen en te speuren naar wat ieder mens van God heeft gekregen.”

Koos: “Ik heb zes jaar theologie gestudeerd en me met allerlei vragen beziggehouden. Maar de plek van mensen met een beperking in de gemeente kwam in de opleiding nauwelijks aan de orde.” 

Spannend
Koos ging voor zijn onderzoek naar kerkdiensten, las visiedocumenten, bezocht vergaderingen, deed interviews en was ook regelmatig een middagje in Hart voor Vathorst. In eerste instantie vond Koos sommige gesprekken best spannend. “Ik heb veel onderzoek gedaan, maar een interview met iemand met een stevige verstandelijke beperking was nieuw. Stel dat iemand me niet begrijpt? Maar mensen bleken het net zo spannend te vinden als ik.”

Impact
Het onderzoek heeft hem veel gebracht. “In Hart voor Vathorst heb ik gezien hoe groot de impact van inclusieve ontmoeting is, zowel voor de bewoners als de bezoekers van de kerk. Niemand is niet veranderd door de Ontmoetingskerk. Bij de een is dat heel radicaal: iemand ging ander werk doen door de ontmoeting met mensen met een beperking. Voor een puberjongen betekende het dat er scheuren kwamen in zijn negatieve beeld van mensen met een beperking.”  

Waar mensen met een beperking behoefte aan hebben in de kerk? “Dat is natuurlijk uiteenlopend. Voor de een is een dienst te druk. Voor een ander is het juist fijn dat het vrolijk en niet afstandelijk is. De gemene deler is dat mensen gezien willen worden en mee mogen doen.” 

Droom
Inmiddels is Koos zelf werkzaam als voorganger in de Gereformeerde Kerk Vrijgemaakt in Meppel. Hij droomt ervan dat tijdens de opleiding van predikanten en in gemeenten meer aandacht komt voor dit thema. “Misschien kunnen predikanten gewoon in gesprek gaan met mensen met een beperking. Niet om iets te brengen, maar om zelf te leren. Over de persoon en over hun geloof. Wat ook een mooi idee is: als predikanten meegaan met vakanties van Dit Koningskind.”


Meer weten over dit thema? Klik dan hier.

Fotocredits: Servaas Raedts 

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan