Terug

Mama Maartje blogt, aflevering 3

26-11-2020

Maartje (39) is getrouwd met Richard (42). Samen hebben ze drie kinderen: Anna (10), Kim (6) en Kees (5). Anna en Kees hebben allebei een vorm van autisme. Kim kreeg de diagnose: ADHD met enkele autistische kenmerken. Maartje moet als moeder veel bordjes draaiende houden. In dit blog geeft ze een inkijkje in haar dagelijks leven.

“Sinterklaastijd. Pfew, wat een drama was dat vroeger voor Anna. Ze lag er nachten wakker van en kreeg last van verstopte darmen. In onze vorige woonplaats zat ze op een knoeperd van een school. Oud gebouw, smalle gangen, grote klassen. Kun je het je voorstellen? Een paar weken voor 5 december waren de lokalen en gangen al versierd met neppakjes, pietenpetten, afbeeldingen van Sint. De juffen verzonnen spannende verhalen. Rommelpieten hadden een bende in de klas gemaakt, Sinterklaas zou bestolen zijn. En dan de intocht: veel drukte en keiharde muziek. Leuk voor de bovenbouw, maar niks voor de kleintjes. Anna stond elk jaar met een koptelefoon op het schoolplein. Ik snapte nooit dat de school er zo’n heisa van maakte.”

Rustige aanpak

“Sinds onze verhuizing gaat Anna naar een andere basisschool. Haar zusje zit daar ook. Kees gaat naar het speciaal onderwijs. Ik ben zo blij dat ze het op deze twee scholen rustig aanpakken. Bij Anna en Kim kijken ze zelfs niet meer naar het Sinterklaasjournaal sinds ze daar spottend deden over de kruisiging en de Here Jezus. In de klas van Kees merk je helemaal weinig van Sinterklaas. Er hangt bijvoorbeeld geen versiering op de muren. Dat levert te veel prikkels op voor kinderen die juist structuur en rust nodig hebben.”

Schoentjes zetten

“Thuis mogen mijn kinderen op bepaalde avonden hun schoen zetten. Ik geef dat aan op onze weekkalender. Zo kunnen ze alle drie zien:  op die en die dagen mag het. Het grappige is dat Anna inmiddels weet hoe het zit met Sinterklaas. Zodra haar broertje en zusje op bed liggen, zegt ze tegen mij: ‘Mama, de tekeningen voor Sinterklaas zijn eigenlijk voor jou hoor.’”

Surprise! Een pinguïn

“Anna mag dit jaar lootjestrekken in de klas. Dat zorgt wel voor wat stress. Want ze mist het overzicht, het grote geheel. Ze vraagt regelmatig: ‘Mama, wanneer moet de surprise ook alweer klaar zijn? Mama, hoeveel tijd heb ik nog?’  Ze heeft het ambitieuze plan om van ballonnen een pinguïn te maken. Nu ze deze week met haar surprise is begonnen, neemt de spanning gelukkig af. Ze krijgt er vertrouwen in dat het op tijd af komt.”

Corona en Sinterklaas

“Veel dingen gaan dit jaar anders. Ook bij ons. Voor het eerst vieren we Sinterklaas vanwege de coronamaatregelen niet bij mijn ouders. Meestal deden we dat met de hele familie, zo’n dertig mensen. Nu gaan we alleen naar mijn zus. We hebben van tevoren lootjes getrokken, maar Kim en Kees hoeven niets te maken. Dat doe ik voor hen. Dat haalt een stuk druk eraf. Ik geef Kees bewust ook pas op 5 december zijn surprise in handen. Dat het voor zijn lootje is, vertel ik er niet bij. Want Kees wil alles voor de honderd procent snappen. Maar hoe leg je zoiets uit? Ik geloof niet dat ik dat zo makkelijk voor elkaar krijg. Stiekem denk ik: laten we het maar lekker relaxt houden dit jaar. Die uitleg komt nog wel een keertje.”

Tekst: Maartje, in samenwerking met Mariëtte Woudenberg.

 

 

 

 

 

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan