Samen gemeente zijn

Ontdekzondag en meer

 

 

De Ontdekzondag is een jaarlijkse themazondag die in het teken staat van samen gemeente zijn. Samen met iedereen; of je nu een (zichtbare) beperking hebt of niet. De Ontdekzondag wordt jaarlijks gehouden op de eerste zondag in februari, maar kan natuurlijk op elk ander moment gevierd worden. Je kunt hieronder de materialen downloaden en gebruiken.

Ontdekzondag 2024

Op zondag 4 februari 2024 is de Ontdekzondag met het thema: ”God geeft eenzamen een thuis”.

De volgende materialen zijn te downloaden:

*Na het klikken op de link opent de video zich op een nieuw tabblad. Klik nu rechts onderin op de puntjes om de video te downloaden.

Voor vragen kunt u contact opnemen met Hans van der Mijden, relatiemanager kerken via h.vandermijden@ditkoningskind.nl

Meer weten over geloof en beperkingen? Scroll dan verder!

Ontdekzondag 2023

Op zondag 5 februari 2023 was de Kijk, Zie en Ontdekzondag! Het thema dit jaar was ‘Ga je schamen!’.

De volgende materialen zijn te downloaden:

*Na het klikken op de link opent de video zich op een nieuw tabblad. Klik nu rechts onderin op de puntjes om de video te downloaden.

Ontdekzondag 2022

In 2022 werd de Ontdekzondag gevierd op 6 februari. Het thema was ‘ Zie Mij’.

De volgende materialen zijn te downloaden:

*Na het klikken op de link opent de video zich op een nieuw tabblad. Klik nu rechts onderin op de puntjes om de video te downloaden.

Voor vragen kunt u contact opnemen via communicatie@ditkoningskind.nl

Ontdekzondag 2021

In 2021 werd de Ontdekzondag gevierd op 7 februari. Het thema was ‘Naar Gods Beeld’.

De volgende materialen zijn te downloaden:

 

Ontdekzondag 2020

Thema: Genade voor iedereen

In 2020 werd de Ontdekzondag gevierd op 2 februari. Het thema was ‘Genade voor iedereen’. De Ontdekzondag is een jaarlijkse themazondag over samen gemeente zijn. Samen, of je nou een beperking hebt of niet.

Ds. P. Boonstra uit Bussum- Huizen schreef voor de Ontdekzondag in 2020 een preek over de gelijkenis van de arbeiders in de wijngaard (Mattheüs 20) onder het thema ‘Genade voor iedereen’. De ene arbeider werkt veel langer dan de andere. Toch krijgen ze (rechtvaardig) hetzelfde uitbetaald. “Zo zal het gaan in de nieuwe wereld. Mensen die nu het laatst komen, zullen dan vooropgaan. En mensen die nu het eerst komen, komen dan achteraan”.

De materialen voor deze Ontdekzondag zijn hieronder te downloaden: de preek en liturgie, een bijpassende PowerPoint presentatie, een collectesheet en een werkblad voor kinderen. Tevens kan er uitdeelmateriaal worden aangevraagd. Dit jaar kunnen er chocolademunten besteld worden. Deze munten sluiten aan bij de preek (denk aan de gelijkenis en de uitbetaling).

Je geloof delen

Praktische tips

  • Zo gewoon waar mogelijk, zo speciaal waar nodig. Sluit aan bij de gangbare gebruiken in een gemeente en zoek naar aanpassingen: in beeldmateriaal, sfeer, taken, eenvoudig taalgebruik, structuur etc. Aandacht en gezien worden is daarbij het belangrijkst.
  • Zorg voor een werkgroep die de aandacht voor mensen met een beperking coördineert. Zij kunnen maatjes koppelen aan de mensen met een beperking, gaan op zoek naar passende vormen voor geloofsgesprekken en regelen eventuele aanpassingen tijdens kerkdiensten.
  • Betrek familieleden: zij kennen de persoon goed en kunnen de persoon met een beperking helpen om zijn/haar wensen duidelijk te maken.
  • Heeft je kind behoefte aan meer contacten binnen de kerk? Dit Koningskind kan helpen om een netwerk uit te breiden en te versterken.

Methode 'Bijzonder!'

José Korsaan

Jeugdwerker, schrijver en spreker José Korsaan ontwikkelde de methode ‘Bijzonder!’ voor mensen met een verstandelijke beperking én hun omgeving. ”Mensen met een verstandelijke beperking hebben een eigen manier van leren en praten over het geloof. Speciaal voor hen is er Bijzonder! Een methode die goed te begrijpen is, maar niet kinderlijk. De opzet is eenduidig en biedt een duidelijke structuur en veel herkenning.”

Meer informatie

Materialen, methodes en boeken

Nog meer tips

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan