Ontdekzondag 2013 'Kerk vol kleur'

Een feestelijk thema dit jaar voor de jaarlijks terugkerende themazondag van Dit Koningskind: Kerk vol kleur. Feestelijk vanwege ons 40-jarig jubileum. Maar dat is niet de belangrijkste reden waarom voor dit thema is gekozen. We willen dit jaar ook gebruiken om gemeenten te stimuleren de veelkleurigheid van gemeenteleden te zien en recht te doen.

Kidskunst 'Kerk vol Kleur'. Doe mee en kom in Kleur!

Ook aan de kinderen hebben we gedacht. Naast mooie, toepasselijke liedjes (zie verder op deze pagina) willen we dit jaar iets speciaals doen.

Hoe ziet jouw Kerk vol kleur eruit?
Laat het ons zien en wie weet staat jullie kunstwerk in de decemberuitgave van Kleur

Ga met de kinderen (basisschoolleeftijd) uit de kerk aan de slag en maak een kunstwerk Onze kerk is een kerk vol Kleur. Het zou mooi zijn als het achterliggende idee van Dit Koningskind in het kunstwerk is terug te zien. Namelijk dat God iedereen uniek en met zijn/haar eigen talenten geschapen heeft. Iedereen heeft een eigen kleur. En God wil dat die kleuren tot hun recht komen in de gemeente.

Het kunstwerk kan van alles zijn. Een fotocollage van mensen uit jullie gemeente, een gedicht of verhaal, een schilderij, een levend schilderij (tableau vivant), een bouwwerk, een lied. Als het maar iets is wat op de foto gezet kan worden of als tekst verstuurd kan worden. Uiteraard digitaal. Uit alle inzendingen zullen er tien op de website van Dit Koningskind worden gezet en de mooiste komt in de laatste Kleur van dit jaar!

Praktische punten:

* Inzendingen moeten uiterlijk 1 oktober binnen zijn.
* Per kerkelijke gemeente max. twee inzendingen.
* Foto's digitaal aanleveren. Stuur de foto's naar: m.vanbergen@ditkoningskind.nl.
* Foto's moeten een hoge resolutie hebben i.v.m. drukwerk (bestandgrootte min. 700 kb, liefst groter, zoals 1Gb).
* Per inzending (dus per kunstwerk) graag meerdere foto's, max. 8.
* Vermeld bij de inzending het volgende:

  • kerkelijke gemeente
  • welke leeftijdsgroep het kunstwerk heeft gemaakt
  • naam van een contactpersoon m.b.t. het kunstwerk met telefoonnummer en e-mailadres
  • omschrijving van het kunstwerk en het achterliggende idee

Veel plezier bij het maken van het kunstwerk en we zijn benieuwd naar jullie inzendingen!

Ludieke quiz

De quiz houdt gemeenteleden op een luchtige manier de volgende vraag voor: Hoe ga ik om met mijn broeder of zuster met een beperking? De quiz stimuleert bewustwording en biedt handvatten voor gesprek. En omdat Dit Koningskind het belangrijk vindt te weten hoe die vraag wordt beantwoord, vragen we gemeenten de ingevulde quizkaarten te verzamelen en naar ons op te sturen. Als dank voor het opsturen van de quizkaarten komen 20 quizdeelnemers in aanmerking voor twee concertkaarten. De kaarten moeten uiterlijk vóór 31 december (zie Opmerking 2) bij Dit Koningskind binnen zijn en volledig zijn ingevuld. De quiz kunt u hieronder downloaden, zodat u een goede indruk krijgt van de opzet. Wilt u de quiz in uw gemeente inzetten? Laat het ons weten en stuur een mail naar info@ditkoningskind.nl. Geef in de mail aan hoeveel gedrukte exemplaren u wilt hebben en naar welk adres de quizkaarten kunnen worden gestuurd. 

Opmerkingen:
1. Op de quizkaarten wordt aangegeven dat de kaarten in een jubileumdoos kunnen worden verzameld. Deze dozen zijn maar beperkt beschikbaar. U kunt zelf bepalen hoe u de kaarten verzameld. Degene die de kaarten heeft aangevraagd krijgt bij de kaarten een begeleidend schrijven over het kosteloos retourneren van de kaarten.
2. Vanwege de vroege concertreeksen van Sela en Elly & Rikkert dit najaar én om kerkelijke gemeenten zoveel mogelijk de kans te bieden deze quizkaarten te gebruiken is besloten uiterlijke inzenddatum te verplaatsen van 15 oktober naar 31 december.

* een introductie'filmpje' waarin het werk van Dit Koningskind op mooie wijze is verwoord. Dit filmpje kunt u aanvragen door een mail te sturen naar info@ditkoningskind.nl. U ontvangt dan binnen twee weken een mail van WeTransfer waarmee u het filmpje kunt downloaden.
* algemene brochure van Dit Koningskind
* boekenleggers

* powerpointpresentatie om de quiz onder de aandacht te brengen en duidelijk te maken binnen welke context deze quiz is gemaakt

 

 

Toepasselijke liedjes voor de kinderen

1. Voor de allerkleinsten en iedereen die van bellenblazen houdt: Bellen blazen van Elly en Rikkert.
Een korte tekst wat mooi past bij het thema (aandacht voor al die kleuren in de kerk)  en waarbij de kinderen bellen mogen blazen.

2. Een ander toepasselijk lied over Kleuren die door God zijn gemaakt: Kleuren, kleuren, allemaal kleuren van Marcel Zimmer.
Leuk als introductie op het kinderkunstwerk. Zie info hierboven.

Toelichting op de preek

Dominee Gijs Zomer heeft voor deze Ontdekzondag een schitterende preek geschreven. Beeldend, appelerend en troostvol. Deze preek kunt u hieronder downloaden. Bij zijn preek heeft hij het volgende opgemerkt:

Het thema is feestelijk. We denken vooreerst en speciaal aan het feest van Dit Koningskind.
Deze vereniging behartigt nu al 40 jaar de integratie van christenen met een beperking in de samenleving en in de kerk.
Deze integratie maakt de kérk tot een feestelijk samenzijn. De preek probeert de toon van het feest aan te slaan, maar vraagt ook nadrukkelijk aandacht voor de gebrokenheid van dit leven. Mensen met een handicap zijn mensen met mogelijkheden, iedereen mag meedoen, maar laat niemand voorbijzien aan de beperking, de pijn, het lijden. De gemeente is vooral ook een zorggemeenschap. Daarbij delen we ieders verdriet en blijven we samen -strompelend soms- onderweg naar het feest van onze Heer, die komt.
Maar laat dus de dienst vooral een feestelijk karakter hebben. Met kleuren is veel te doen! Ook roept de preek beelden op die makkelijk te visualiseren zijn. En vergeet dan niet de broeder/zuster… met een gezichtsbeperking.

Goede dienst!

    Vormgeving door douglas design