Terug

Psst…ken jij het geheim al?

07-07-2022

Ze hebben alledrie een gedeelde passie, namelijk het werken voor- en met mensen met een beperking. José Korsaan (jeugdwerker, schrijver en spreker) en consulenten Martine en Bonna werken voor Dit Koningskind regelmatig samen. Ter voorbereiding op de nieuwe activiteiten rondom geloofsonderwijs gaan ze met elkaar aan tafel. Er ontstaat een mooi gesprek over ‘het geheim’. Lees je mee?

”Vanuit welke visie willen jullie met het onderwerp aan de slag?”. Een terechte vraag van José aan de consulenten. Na het succes van de seminar op Opwekking (over de geloofsbeleving van mensen met een verstandelijke beperking) kwamen er gesprekken en vragen op gang bij Dit Koningskind. Martine: ”We horen steeds vaker van ouders dat ze het gevoel hebben dat hun kind niet gezien wordt in de kerk. Een belangrijk signaal wat ons betreft. Door meer bekendheid te geven aan de geloofsbeleving van mensen met een beperking, hopen we ook de zichtbaarheid te vergroten.”

Bonna vult aan, ”Wanneer je iemand tegenkomt die een verstandelijke of lichamelijke beperking heeft ervaren we een soort ongemak. Hoe ga je hiermee om, wat zeg je wel of juist niet? Tegelijk worden we geconfronteerd met onze eigen kwetsbaarheid en zijn we geneigd om daarom maar met een grote boog om deze mensen heen te lopen.” En dat is een groot gemis weten ze alledrie. Vanuit persoonlijke ervaringen hebben ze allemaal ontdekt dat mensen met een (licht) verstandelijke beperking het geheim van het geloof kennen.

Het geheim

Maar wat houdt dat geheim dan precies in? ”Het is echt lastig uit te leggen, je kan het eigenlijk alleen begrijpen door met deze mensen op te trekken” vertelt Martine. ”Doordat ze geen moeilijke begrippen of zware bijbelstudies volgen blijven ze heel dicht bij de kern. En juist dat maakt dat hun geloof zo puur en sterk is. Terwijl wij soms zo’n strijd kunnen ervaren in ons geloofsleven hebben zij een rotsvast vertrouwen.” Vaak zit ook juist daar de frustratie hebben de consulenten gemerkt. Bonna: ”We kunnen zoveel van deze mensen leren en dat juist dat dan niet gezien wordt binnen de gemeente doet pijn.” José haalt de volgende Bijbeltekst aan:

”Op dat moment liet de heilige Geest Jezus juichen van vreugde. Jezus riep: ‘Vader, Heer van de hemel en de aarde, ik dank u! Want u hebt al die dingen bekendgemaakt aan heel gewone mensen. Maar voor wijze en verstandige mensen hebt u die dingen verborgen. Ja, Vader, zo wilde u het.’ – Lucas 10:21

Meer weten over de geloofsbeleving bij mensen met een (licht) verstandelijke beperking?

Dit Koningskind organiseert regelmatig activiteiten rondom dit onderwerp, zoals:

Daarnaast staan onze consulenten graag voor u klaar met persoonlijk advies of een luisterend oor. Neem gerust contact met ons op!

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan