Terug

Schrijnende verhalen: eenzaam in de kerk

24-08-2022

Hans van der Mijden is relatiemanager kerken bij Dit Koningskind. Hij gaat bij geloofsgemeenschappen in heel Nederland op de koffie. Vaak hoort hij dezelfde dingen terug. “Nee, we hebben geen mensen met een beperking in de kerk.” Tot hij doorvraagt, dan komt er altijd wel een lijstje met namen boven tafel.

Tekst: Mariëtte Woudenberg

Hans weet uit eigen ervaring hoe het is om te leven met een beperking. “Ik was 22 toen ik een paar nekwervels brak door een ongeluk. In het Radboud Ziekenhuis kreeg ik te horen dat ik mijn hele leven verlamd zou blijven. Dat ik na jaren weer leerde lopen, zij het langzaam, is een groot wonder. Nadat ik uit de revalidatiekliniek kwam, pakte ik vrij snel mijn leven weer op. Doordat ik mondig ben, kan ik me goed handhaven in het dagelijks leven. Mensen kijken dan snel voorbij mijn beperking.”

Vorig jaar vroeg directeur Peter van den Enden van Dit Koningskind of hij relatiemanager kerken wilde worden. “Want zei Peter: ‘Dat is je op het lijf geschreven.’ Dat daagde me uit. Waarom zou ik na jarenlang te hebben gewerkt in de bouwsector voor Dit Koningskind gaan werken? De bevestiging kwam toen ik in Zwolle bij een zorginstelling voor mensen met een verstandelijke beperking op bezoek ging. Ik kwam uit de lift en het eerste dat bewoners tegen me zeiden, was: ‘Wat loop jij raar!’ Ik legde uit dat ik mijn nek had gebroken. ‘Oké’, zeiden ze. Het raakte me: ze zagen mij staan als medemens. In de 2,5 jaar dat ik een taak had in een kerkbestuur durfde niemand me ooit die vraag te stellen tijdens vergaderingen.”

“Ik hoor veel schrijnende verhalen. Een mevrouw van midden vijftig met een licht verstandelijke beperking vertelde hoe eenzaam ze zich soms voelt. Ja, ze draait mee in de kerk. Zit op een huiskring. Dat vindt ze fijn. Toch blijft het voor haar moeilijk om over te brengen hoe het is om met haar beperking te leven. En als ze thuis is, zit ze weer alleen. Een moeder van een jongen met autisme barstte in snikken uit toen ik vertelde dat we vakanties organiseren voor mensen met een beperking. In het beperkte kun je je eenzaam voelen. Vooral als je dat gevoel onvoldoende kunt delen.”


Hans van der Mijden is relatiemanager kerken bij Dit Koningskind. Wil je vanuit jouw rol binnen de kerk met hem doorpraten over dit onderwerp of een afspraak inplannen? Graag zelfs! Neem gerust contact op via h.vandermijden@ditkoningskind.nl 

Herken jij je in deze verhalen en heb je behoefte aan een luisterend oor of ben je benieuwd wat wij voor je zouden kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op met onze regioconsulenten Martine (Noord- en oost Nederland) of Bonna (west-Nederland)

Wil jij een optimale website? Dan hebben we wat cookies van je nodig. Pas mijn voorkeuren aan